Skylagring

tt-illustrasjonenFor lett distré mennesker er drømmen å legge fra seg ting for så å kunne plukke det opp et annet sted. Mange har fått panikk når minnepinnen er borte – eller i gamle dager, disketten lå igjen hjemme.

Nå er dette problemet over. Et dokument kan legges på nettstedet Dropbox og finnes fram hvor som helst og når som helst. Dropbox er en av mange skylagringstjenester.

Prinsippet er at noen stiller plass til disposisjon på en harddisk med en nettadresse. Du kan så logge deg på med denne nettadressen fra hvor som helst. For at ikke filene dine skal ligge åpne for alle, er de beskyttet med brukernavn og passord.

Dropbox er den eldste og mest brukte nettlagringstjenesten. Ved å installere et lite program, en app, på din PC, vil Dropbox dukke opp som en naturlig del av mappestrukturen. Du vil ikke merke noen forskjell på om filen er lagret på den lokale harddisken eller på Dropbox på nettet.

Dropbox er en av mange. Microsoft har Skydrive, Google har Google Drive, Macbrukerne kan bruke ICloud. Den norske skylagringstjenesten Jotta gir deg ubegrenset lagringsplass for 48 kroner måneden. Mega på New Zealand gir deg 50 Gb gratis og sier de gir deg best beskyttelse. Box (som er noe annet enn Dropbox) gir deg 5 Gb. Like mye plass tilbyr Ubuntu One. Den amerikanske nettbokhandelen Amazon tilbyr skylagring. Det samme gjør Get og antivirusprogrammet Norton og mange flere.

Noen tilbyr skylagring først og fremst som en backuptjeneste, at filene er lagret et sikkert sted når harddisken tar kvelden eller PCen blir stjålet. Andre framhever skylagringstjenestene først og fremst som utvekslingstjeneste, at du kan få tak i filene dine når som helst og hvor som helst.

Det er kanskje unødvendig å si at skytjeneste også kan betjenes fra smarttelefoner og nettbrett. Med taktikk som en narkopusher gir alle deg litt gratis til å begynne med. Når du har blitt hekta og trenger mer plass, begynner kronene eller dollarene å rulle.

Publisert i LO-Aktuelt nr.2/2013

Legg igjen en kommentar