PDFer og gaucostøvler

Bruk PDF-ene som notisblokk når du surfer på nettet.

En gang i forrige århundre hørte jeg en dataguru fortelle om framtida. Distribusjon av varer var over. Avisa fikk du gjennom en skriver på kjøkkenet, og skulle du ha et par gauchostøvler fra Argentina ble de levert på samme måten.

Jeg visste at mannen var opphengt i science fiction, og tok det for det. Men nå er elektronisk distribusjon av aviser blitt vår hverdag. Gauchostøvlene (hva er forresten det?) er et stykke lenger unna.

Standarden som gjør elektronisk avisdistribusjon mulig, er PDF (Portable Document Format). Rett nok skjer distribusjon av aviser på flere formater, men PDF-formatet har blitt den rådende standarden for trykksaker. På den måten kan du få bøker, regninger, stortingsmeldinger eller selvangivelsen levert på sekundet som om de var trykt.

Det eneste du trenger er en PC og et gratis leseprogram, for eksempel Adobe Reader. Noen nettlesere har innebygd PDF-lesere.

PDF-standarden er 20 år gammel. PDF er utviklet av programvareselskapet Adobe. Lenge var det bare mulig å produsere PDF-er med dyre Adobe-program. Men det er lenge siden. For eksempel er det mulig i den siste versjonen av tekstbehandlingsprogrammet Word, å lagre en fil som PDF.

Men det finnes en rekke programmer som gjør den jobben. Mitt yndlingsprogram heter Cute PDF. Det finnes i en gratis og en profesjonell versjon. Andre programmer virker på samme måte.

Slik går du fram:

  • Gå til cutepdf.com.
  • Trykk på Free Download.
  • Aksepter vilkårene for bruk.
  • Kryss vekk å installere ekstra programvare.
  • Installer.

Programmet installerer seg da som en skriver på PCen. Neste gang du skriver ut noe, vil et av skrivervalgene være Cute PDF. Skriver du ut med programmet, vil den neste dialogboksen være «Lagre som». Finn et navn og lagre dokumentet der du vil. Du har nå laget en PDF-fil.

PDF-standarden er under stadig utvikling, men en måte å utnytte PDF-formatet på er ved surfing på nettet. Hvis en leter etter noe på nett, kan en lett gå i surr. Det kan være vanskelig å finne tilbake der en var. Å bokmerke en side er en metode, en annen metode er å skrive ut nettsida som en PDF-fil.

Skal du kjøpe ny bil, lager du en dokumentmappe som heter «Ny bil». Etter hvert som du surfer deg fra bilbutikk til bilbutikk og fra merke til merke, skriver du ut det du trenger, ikke på papir, men som PDF. Etterpå er det lett å bla gjennom sidene, skrote alt som er for dyrt, og finne fram til drømmebilen.

Publisert i LO-Aktuelt nr. 5/2013

Legg igjen en kommentar