Dronning Powerpoint

Jeg er tilhenger av PowerPoint. Hvis en har mulighet til å bruke en presentasjon i tillegg til å snakke, har en minst dobbelt så stor sjanse for at budskapet når inn. Den sjansen bør en benytte.

Men det er en dårlig start hvis en må fomle før en kommer i gang. Det er ikke alltid like flott å vise fram hele skrivebordet på den bærbare pc-en med bilde av bikkja og ungene eller en fjollete logo fra Sportsklubben Brann når en skal snakke om noe helt annet.

Her er to tips for å komme raskt og elegant i gang. Når en bruker prosjektor, betraktes pc-ens skjerm som én skjerm og prosjektoren som skjerm nummer to. Ved hjelp av knappene Fn+F7 kan du velge hva som vises på hvilken skjerm. Fn-knappen finnes bare på bærbare pc-er. Ved å holde Fn- og F7-knappen inne samtidig, får du som regel fire valg. At bilde vises:

  • Bare på pc-skjermen
  • Likt bilde på begge
  • At PC-skjermen utvides med prosjektoren
  • Bare bilde på prosjektoren

Hvis du velger «Bare på pc-skjerm», er prosjektoren mørk til du er klar til å starte framvisninga. Da velger du «Duplikat» eller «Likt på begge skjermer». Publikum slipper å følge med på fomlinga til du er klar.

Det andre tipset gjelder hvordan en lagrer fil. Når du er ferdig med å lage en PowerPoint-presentasjon, trykk «lagre som» og velg PowerPoint-fremvisning ikke PowerPointpresentasjon. Ved det

ENKELT: To knapper, Fn og F7, lar deg bestemme over hva som vises i prosjektoren. Lagrer du PowerPoint-fila som PowerPoint-fremvisning, slipper du å starte PowerPoint for å vise presentasjonen.
ENKELT: To knapper, Fn og F7, lar deg bestemme over hva som vises i prosjektoren.
Lagrer du PowerPoint-fila som PowerPoint-fremvisning, slipper du å starte PowerPoint
for å vise presentasjonen.

første alternativet (fremvisning) vil du komme rett inn i presentasjonen og opp i full skjerm med en gang.

Ved det andre alternativet (presentasjon) må du starte hele PowerPoint-programmet og så starte fremvisningen derfra. Dette er en tungvint omvei.

Litt tørrtrening uten publikum til stede, hjelper også når alvoret begynner.

Publisert i LO-Aktuelt nr. 7/2013

Legg igjen en kommentar