Kong Powerpoint

Helseminister Jonas Gahr Støre har vært på Handelshøyskolen BI for å snakke om «Kunsten å holde tale». Han delte sin kunnskap fra da han lærte retorikk ved Institut d’Études Politiques i Paris. Hans budskap var kort oppsummert: «Talen må forenkles, forenkles, forenkles, til disposisjonen får plass på en metrobillett», skriver Aftenposten.

Støres poeng har gyldighet om du framfører talen bare muntlig, eller om du bruker lysbilder til å understreke poengene dine. Ha få og tydelige poeng.

KPDa generalsekretær i sørafrikansk LO, Zwelinzima Vavi, holdt innledning på Cosatu-kongressen i september hadde han forberedt seg vel. 140 lysbilder tettpakket med tekst hadde han med seg på talerstolen. Selv om han snakket i tre timer klarte han ikke å komme igjennom alle bildene.

Støres metro-triks gir lettere gjennomslag i forsamlinger. Vavi mistet mange tilhørere underveis.

Men det er lett å forspise seg av Powerpoint-menyen når en forbereder seg. Mulighetene er mange. Hvis en ikke er superkjent med fargemulighetene og hvordan en utformer presentasjoner, kan det være nyttig å velge en mal. Da vil en automatisk få samme utforming på alle bildene.

Powerpoint vises i to hovedmodus, «Lysbilder» og «Disposisjon». Lysbilde-modus viser hvordan bildene blir. Disposisjon-modus gir deg mulighet til å importere et stikkordsmanus eller disposisjon. Klipp og lim, så er presentasjonen ferdig, nesten.

Noen hendige regler er:

  • Bruk få lysbilder, sjelden over 20.
  • Tre-fire punkter på et lysbilde er nok.
  • Spar på effektene. Ikke bruk for mye farger og animasjoner.
  • Gjennomfør alltid en generalprøve, helst med det utstyret du skal bruke.

Publisert i LO-Aktuelt nr. 8/2013

Legg igjen en kommentar