Søk på «Øk»

Den som har jobbet på PC en stund oppdager stadig et tilbakevendende problem. Hvor har det blitt av…? Nå er ikke det et nytt problem. I papirverden er det heller ikke alltid lett å finne det en hadde lagt fra seg. Men måten å organisere informasjonen på er i prinsippet ikke så ulik. Det er organisert i mapper og i mappene ligger dokumentene.

Illustrasjon: Colourbox.com
Illustrasjon: Colourbox.com

Men den digitale verden har et ekstraverktøy, søkefunksjonen. De aller fleste kjenner søkefunksjonen til Google. Et stikkord i et søkefelt og så har du forhåpentligvis funnet akkurat det som du leter etter.

Det er litt annerledes på din egen datamaskin, men Google har vært så hjelpsom at de har utviklet et program som gjør at du kan søke gjennom din egen datamaskin for å finne det du leter etter. Når du har installert Google desktop på din egen maskin, er det bare å trykke et par ganger på Ctrl-knappen og det dukker opp et søkefelt midt på siden.

Resultatet kan vises på en nettside som om det var et ordinært Googlesøk.

Men både Macer og PCer har innebygd andre søkefunksjoner. Ved hjelp av tastekombinasjonen Eple+F vises søkefunksjonen i Mac. Øverst i høyre hjørne på dokumentregisteret er det et søkefelt. Ved hjelp av det kan du søke i alle disker du har tilgang til.

Tilsvarende funksjon er det også i Windows. Men her er det ingen enkel hurtigtast som hjelper deg til å åpne vinduet. Men med et dokumentregister oppe er det mulig å søke gjennom hele PCen. Søkefeltet er oppe til høyre og det skal søke i full tekst, det vil si ikke bare i filnavnene, men også i filinnholdet.

Windows har én mulighet til. Trykker du på startknappen, får du opp en meny og nederst et søkefelt med beskjeden: «Søk programmer og filer». Her kan du finne det du leter etter på egen maskin. Denne muligheten var til stede inntil siste versjon av Windows, Windows 8. Det nye systemet skal være tilpasset berøringsskjerm, og vips hadde utviklerne hos Microsoft fjernet denne kjekke mulighetene. Ryktene sier at den er tilbake i neste versjon, Windows 8.1.

Godt søk.

Publisert i LO-Aktuelt nr. 13/2013

Legg igjen en kommentar