Strømsjokket

Mange Iphone-brukere har fått seg strømsjokk etter at de installerte det nye operativsystemet iOS 7. Mens telefonen tidligere hadde tilstrekkelig strøm i ett døgn, var den plutselig tom for strøm til lunsj.

iphoneDet som skjer er ikke noe annet enn det som skjer hjemme. Hvis du har på mer lys og flere varmeovner, bruker du mer strøm. Forskjellen på hjemmet og mobilen er at hjemmet alltid er tilknyttet strømnettet. I en mobil bærer du strømmen med deg i batteriet.

Problemet med smarttelefoner, både Iphone, Android og Windows-telefoner, er at en ikke alltid er klar over hva som står på. En tur til telefonbutikken og en samtale med en mobilnerd kan gi deg gode strømsparingsråd. Her er noen av rådene:

Hvis du ikke skal bruke en kartfunksjon, er det ikke nødvendig med GPS. Slå av GPSen eller stedstjenester som det heter i mobilverden.

Hvis du ikke skal bruke nettet, sparer du strøm ved å slå av Wifi altså det trådløse bredbåndet. Det raskeste mobilnettet heter 4G. Det er ikke utbygd over hele landet. Hvis du er i den delen av landet hvor 4G ikke er utbygd, vil du bruke unødig strøm på å søke etter 4G-nettet. Slå det av.

Bluetooth eller Blåtann som det heter på norsk, er betegnelsen på en kabelfri forbindelse gjerne brukt i ulike handsfriløsninger.

Blåtann er oppkalt etter den danske kongen Harald Blåtann, sønn av Gorm den gamle, han ble født rundt 930 og var aktiv med å spre kristendommen i Norden.

Bluetooth-symbolet skal være bygd opp av runene H og B etter Harald Blåtann. Hvis Harald Blåtanns runer lyser i displayet, har du skrudd på en strømtyv. Med mindre du bruker handsfri, kan den slås av.

Andre strømtyver er ulike funksjoner for automatisk oppdatering av telefonens programvare. Varslingstjenester trekker også strøm. Sterkt skjermlys tømmer også batteriet.

De fleste mobiltelefoner har også egne strømsparingsinnstillinger.

Publisert i LO-Aktuelt nr. 18/2013

 

Legg igjen en kommentar