Leve bokhylla.no

«Alt du søker finner du i bøker» eller i den digitale bokhylla.

De aller fleste mennesker har en bokhylle. Noen har et nært forhold til sine egne bøker, andre er skjødesløse og sørger ikke alltid for at bøkene kommer dit de skal tilbringe resten av sitt liv. Men det finnes et alternativ. Staten rydder for deg.

Nasjonalbiblioteket har ryddet i sine magasiner og opprettet en enorm bokhylle. I skrivende stund inneholder den 139 296 bøker, om fem år skal 250 000 bøker fylle opp bokhylla.no.

Bokhylla.no er en digital bokhylle. Det er ikke alltid det passer å stikke på biblioteket å låne eller for den saks skyld kjøpe en bok. Da er det velkomment å ha bokhylla.no, bare noen tastetrykk unna som det så bråkjekt heter.

De fleste bøkene er til å lese i en nettleser som Nasjonalbiblioteket har rigget til for formålet. Da trenger du antagelig nettilkobling for å få lest dem. For de fleste bøkene gjelder at du trenger en norsk nettilkobling (norsk IP-adresse). Er du interessert i å finne førsteutgaven av «Tillitsmannen» av Einar Gerhardsen fra 1930, så finnes den der eller for den saks skyld 7.utgaven fra 1977. Ønsker du deg et gjensyn med Frøken detektiv eller Hardy-guttene, er de der. Henrik Ibsen, Jan Guillou og Donald Duck står rygg mot rygg.bøker

Men du får ikke ta dem med. Når du åpner boka, får du en ganske streng beskjed: «Du åpner nå ei bok i bokhylla. no. Ved å klikke på «OK» under samtykker du i at denne boka bare kan brukes gjennom tjenesten bokhylla.no. Boka kan ikke i noen form eller sammenheng lastes ned til egen maskin, kopieres eller gjenbrukes uten uttrykkelig samtykke fra den enkelte rettighetshaveren.»

Men 18 436 bøker er produsert som PDF-filer. De er du fri til å laste ned enten til egen PC eller nettbrett. Gamle NOUer og stortingsdokumenter finnes også i bokhylla, også eldre dokumenter enn de som finnes på regjeringas og Stortingets egne nettsider. Og det kan være på sin plass å gjenta: «Alt du søker finner du i bøker.»

Publisert i LO-Aktuelt nr. 19/2013

Legg igjen en kommentar