Den falske bank

Noen drar på fisketur i andres bankkontoer. Det er ikke noe særlig.

«Dette er en paminnelse for a logge deg pa Danske konto sa snart som mulig. Vi har nylig fatt en rapport fra kontoen din, og vi trenger deg for a bekrefte informasjonen.

Sorg for a logge pa en sikker mate. Logg inn na»

Denne gebrokne beskjeden fant jeg i e-postkontoen min. Da jeg klikket på lenken kom jeg til en side med logoen til Danske Bank. Nettsiden ga seg ut for å være fra denne banken, og hadde et korrekt språk og inneholdt til og med en advarsel mot falske e-poster (phising).

Jeg prøvde å klikke på pekerne for å komme videre. Det eneste som virket var feltet for å fylle inn personnummeret. Når det var fylt inn, blir jeg sendt videre til en side som ba meg om å fylle inn kredittkortnummeret, utløpsdato og CVC-nummer og passord.

Ingen julekort

Jeg var utsatt for et forsøk på ID-tyveri, phising. Noen har forsøkt å fiske ut personopplysninger og kredittkortopplysninger fra meg. Og det er ikke fordi de gjerne vil sende meg julekort, det er for å stjele pengene mine. Når jeg undersøker hvem som står bak nettstedet, er det slett ikke den Danske Bank. Det kan se ut som om det er noen med tilknytning til Rockies Venture Club i Denver i USA.

Kommunikasjonssjef i Danske Bank, Stian Arnesen, forteller at banker aldri kommuniserer med kundene på denne måten. Hvis du som kunde skal kommunisere med banken din på e-post eller chat, vil det alltid skje når du er logget inn i nettbanken.

— Dette phising-forsøket var svært enkelt å avsløre, og kundesenteret vårt har ikke mottatt noen henvendelser fra kunder som har blitt lurt. Henvendelsene kommer fra kunder som vil advare oss, forteller Arnesen.

ttt

Han beklager at dette har blitt en del av bankhverdagen i 2014.

— Men det blir som at du passer ekstra på lommeboka når du er i strøk som er kjent for lommetyveri, sier Arnesen.

Da jeg seinere på dagen igjen prøver meg på siden, får jeg beskjeden «Reported Phishing Website Ahead!»

Men det hadde jeg skjønt for lenge siden.

Publisert i LO-Aktuelt nr. 3/2014

Legg igjen en kommentar