Usikker skylagring

Vi har ved flerre anledninger skrevet om hvor praktisk det er med lagring av data i skya. Dropbox og SkyDrive er fine tjenester som kan la deg jobbe med sakene dine fra hvor det skal være bare du har nettilgang. Men en undersøkelse som Forbrukerrådet har gjennomført viser at skya er langt fra skyfri.

ttt

I slutten av januar publiserte rådet en undersøkelse av sju av de mest populære skytjenestene. De har sett nærmere på Dropbox, SkyDrive*, iCloud, Google Drive, Jottacloud, Spideroak og Sugar Sync. Forbrukerrådet har gjennomgått vilkårene og sett på tre forhold: Hvem som eier dataene og hvor sikre de er, endring av vilkår og sletting av vilkår og tilslutt, personvern.

Avslutter kontoen

Alle tjenester lar deg forbli eier til dataene som du laster opp, men ingen gir deg garantier mot datatap. SkyDrive og Google Drive som er eid av datagigantene Microsoft og Google, vil har rett til å bruke data ene du laster opp i andre tjenester de tilbyr.

De aller fleste skylagringstjenester kan avslutte kontoen din uten grunn. Det er bare norske JottaCloud og amerikanske Spideroak som må ha en saklig grunn for å avslutte en konto. De aller fleste tjenestene har plikt til å varsle om endringer i vilkårene. Det er litt varierende når de varsler. Unntaket er ICloud som er drevet av Apple. De kan endre abonnementsvilkårene uten å varsle.

Myndighetene får utlevert data fra SkyDrive, iCloud, Jottacloud og SugarSync uten at du varsles, hvis myndighetene krever det. Bare Dropbox og SugarSync lover å varsle deg.

Filene dine er private, men SkyDrive, iCloud og Google Drive tar seg retten til se på innholdet.

Det finnes mange flere lagringstjenester enn de sju Forbrukerrådet har sett på. På amerikansk Wikipedia er det ramset 27, i tillegg kommer Jottacloud.

* Har skiftet navn til OneDrive, men vilkårene er de samme.

Publisert i LO-Aktuelt  nr. 4/2014

Legg igjen en kommentar