Mobil lader som mobillader

Mobilladere har blitt en uunnværlig gjenstand for de fleste av oss. Den største ulempen med disse laderne er at de slett ikke er mobile. De er avhengige av en stikkontakt og strømnettet.

Men det finnes hjelp for dette.

De kalles av og til nødladere eller for de som fortrekker engelsk, powerpack. Nødladere kan selvfølgelig brukes til å lade selv om man ikke er i nød.

I virkeligheten er en nødlader bare et oppladbart batteri med en eller flere USB-porter som en kan koble en utladet mobil til. Nødladere finnes i alle prisklasser. Prisen avhenger stort sett av hvor stor ladekapasitet laderen har. Høyere pris, større kapasitet.

Nødladerne med størst kapasitet har rundt 10 000 mAh. mAh? Ja, mAh eller Ah er standard måleenhet for batterikapasitet. På norsk uttales mAh, milliampértimer eller bare ampértimer. Forstavelsen milli betyr en tusendel (jfr. meter og millimeter). Nødladeren med 10 000 mAh kunne like gjerne hatt betegnelsen 10 Ah. Til sammenligning er et bilbatteri ofte på 100 Ah. ttt

En vanlig smarttelefon trenger mellom 1200 og 1600 mAh for å bli fulladet. Med en 10 000 mAh-nødlader skal du da i prinsippet kunne lade en slik telefon seks ganger.

Tore Lervik i batteributikken Altitec opplyser at det ikke alltid er samsvar mellom det som står stemplet på powerpacken, og virkeligheten. Det er vanskelig for en vanlig kunde å kontrollere dette før du har brukt den en tid.

En nødlader kan brukes til å lade alt som kan lades gjennom en USB-port (se LO-Aktuelt nr. 5/2014). Det betyr at de fleste nettbrett og en del kameraer kan få ny energi gjennom en nødlader. De aller største nødladerne har så stor kapasitet at de har nok strøm til å starte en bil med flatt batteri. Men en slik pakke veier over én kilo.

Publisert i LO-Aktuelt nr. 6/2014

Legg igjen en kommentar