Trådløs ladning

Å lade telefonen uten ledning hø- res ut som en drøm, og er faktisk mulig. Trådløs ladning er utviklet både for mobiler og for håndverktøy. Men selv om ladningen skjer trådløst blir du fortsatt avhengig av en ladeenhet for å få strøm inn i mobiltelefonen. Og trådløst betyr at du kan lade mobiltelefonen din på en avstand mellom 5 og 40 millimeter.

Prinsippet for trådløs ladning er gammelt. I ladeenheten som er koblet til strømnettet er det montert en spole. Når en sender strøm gjennom spolen, oppstår det et elektromagnetisk felt. Når det også er en spole i mobiltelefonen, vil spolen der «plukke opp» strøm fra det elektromagnetiske felt og generere strøm i mobilen.

Dette prinsippet er grunnlaget for all produksjon av elektrisk kraft, alle elektromotorer og alle slags transformatorer. I mobilen vil vekselstrømmen likerettes og transformeres ned til en passe spenning.

tttDet er mulig å ha en ladeplate hvor en legger fra seg mobilen, og mobilens batteri fylles med strøm. På en slik ladeplate skal alt som har slik teknologi innebygd, kunne lades, ikke bare mobiler.

Ifølge Teknisk Ukeblad har Nokia vært fremst med denne teknologien. De har telefoner med innebygd ladeteknologi, men det finnes deksler til Samsung Galaxy og Iphone også.

Naturlig nok er det kamp om hvilken standard som skal gjelde. De fleste mobilprodusentene har havnet på Qi-teknologien. Qi uttales «Chi» og er et kinesiske filosofisk begrep for energi eller kraft. Bosch har utviklet en hel serie med håndverktøy hvor du setter fra deg drillen på en ladeplate når du ikke bruker det, og den er alltid ladet når du trenger den.

Det finnes også systemer for trådløs lading av el-biler.

Generelt sett tar trådløs lading litt lenger tid enn konvensjonell lading.

Publisert i LO-Aktuelt nr. 11/2014

Legg igjen en kommentar