Tingenes internett

Snart kan du styre alt fra mobilen

— Hva skal du med det?

Det er ikke første gang jeg har fått det spørsmålet etter at jeg har kommet hjem med en pakke. Som regel har det vært mulig å forklare.

Pakken var bestilt fra Kina og overlevert til meg på jobben. Den inneholdt en stikkontakt som kan styres fra mobilen.

Tussmørke

Stikkontakten ligner mest på et av de gamle tidsurene som kom på 80-tallet og som gjorde at du ble sittende i tussmørke til automatikken slo på lyset. Denne kan gjøre akkurat det samme, men også fl ere andre morsomme ting.

Ved hjelp av en app på mobilen kan du styre stikkontakten. Stikkontakten kobler seg til det trådløse nettet hjemme, og du kan sitte på jobben og blunke med lyset i stua eller programmere den til å slå av lyset på julaften, hvis du vil.

Min kinesiske stikkontakt er bare begynnelsen på det som kalles «tingenes internett». Flere og flere gjenstander kan etter hvert kobles til nettet. Hvis gjenstanden er utstyrt med en føler, kan føleren rapportere tilbake. Hvis den også har en eller annen bryterfunksjon, kan en prosess startes gjerne ved hjelp av en app påtannbørste mobilen.

I drivhuset

Er du så heldig å ha et  drivhus, kan du ved hjelp av fuktighetsfølere i jorda og et termometer (temperaturføler) få rapport om tomatplantene dine trives eller tørker i hjel. Hvis du har et vanningssystem, er det ikke vanskelig å styre krana ved hjelp av en app på telefonen. Med et webkamera i drivhuset kan du med egne øyne se om plantene har det bra. Flere og fl ere gjenstander vil komme med innebygde «følere» og «brytere».

Elektronisk tannbørste

Det er ikke teknologisk umulig å lage en tannbørste som sender melding til telefonen din om at den ikke har vært i bruk mellom klokka seks og ni i dag. For hjemmesykepleien kan det være til hjelp å vite om en beboer har vært på badet og stelt seg eller ikke.

Publisert i LO-Aktuelt nr. 17/2014

Legg igjen en kommentar