Søketips

Google er ikke bare en søkemotor. Den kan brukes til kalkulator også.

Det er faktisk 11 år siden verbet «å google» ble registrert første gang. Siden har det blitt et vanlig uttrykk i det norske språket. Å søke på internett er en hverdagslig sak for de fleste. Det er så hverdagslig at noen kanskje har oversett et og annet tips.

Det enkleste tipset er å bruke nettleserens adressefelt som søkefelt. Det er ikke nødvendig å finne fram googles nettside for å skrive inn søkeordet. Det holder å skrive det i adressefeltet.

Site:

Mitt yndlingssøk er «site:». Denne kommandoen lar deg søke på alt på ett nettsted. Mange nettsteder har en egen søkemotor, men «site:» slår alle. Skriv «site:nrk.no ‘industri energi’». Da vil søkemotoren returnere alt på NRKs nettsider om forbundet Industri Energi.

Jeg fikk opp 6 460 treff i Google, men med NRKs egen søkemotor ble det 183 treff. Hvis en søker: «site:nrk.no ‘industri energi’ vaskeriansatte» blir forholdet 101 mot 12 for NRKs egen søkemotor.

Når en skriver anførselstegn i søket blir uttrykket innenfor tegnene betraktet som ett uttrykk. Med «industri energi» får du bare forbundsnavnet og slipper unna alle andre industri- og energi-resultater.

kalkulatorGoogle-kalkulator

Søkefeltet er også en kalkulator. Skriv i søkefeltet «242*123», og du får vite at 243 multiplisert med 123 er 29 766. Dette virker også på mobiltelefonen. I stedet for å finne fram den innebygde kalkulatoren kan en bru
ke ke nettleseren til å regne ut det man måtte trenge. Et annet triks er Googles omregner (convert). Skriver du «convert 100 feet meters», får du vite at et hundre fot er 30,48 meter. Dessverre er den dårlig i norsk. «Convert 100 fot meter» gir ikke noe resultat med mening.

Bing.no

Men hvis du har vært i Polen og kommer hjem med 100 zloty, kan du skrive «convert 100 pln nok», og få vite at 100-lappen egentlig er verdt 200 kroner.

Convert-trikset virker selvfølgelig også på mobilen og kan ødelegge mang en god diskusjon med presise fakta.

Det finnes flere søkemotorer, og selv om google er dominerende, kan det være behov for å prøve et søk med for eksempel bing.no. I de fleste nettleserne er det mulig å endre standard søkemotor under menyvalget «innstillinger».

Publisert i LO-Aktuelt nr. 18/2014

Legg igjen en kommentar