Windows 10

I slutten av juli kom Windows 10. Alle som bruker Windows 7 eller 8 får gratis tilbud om å oppgradere. Hvis du har Windows 9 har du et problem, for Windows 9 finnes ikke.

Microsoft kom helt ut av tellingen. De teller 7, 8, 10. Microsoft påstår selv at dette er verdens største programvareoppdatering derfor har de sett seg nødt til å innføre en køordning. Ellers ville supportsystemet deres knekke sammen.

windows 10

På oppgavelinja nederst i datamaskinvinduet vil det dukke opp et beskjedent windows-ikon. Når du trykker på det vil du få tilbud om å bli varslet når det er din tur til å få Windows 10. Når du svarer «ja» på det spørsmålet vil du få en hyggelig e-post tilbake med en gratulasjon fordi du har reservert Windows 10.

Det kan ta dager eller uker før du får tilbudet. Det skal også være en forutsetning at PCen din er så moderne at den kan bruke det nye programmet.

Men når du har fått tilbudet svarer du ja, og maskinen vil begynne å laste ned Windows 10-filene. Dette kan ta noen timer, men det skjer i bakgrunnen, og du kan bruke PCen som vanlig under nedlastingen. Når nedlastingen er over, vil du få spørsmål om du vil installere Windows 10.

Hvis du først har lastet ned alle filene er det dumt å svare nei på det spørsmålet. Men du kommer ikke videre før du har godtatt Microsofts vilkår. 10 000 tegn med amerikanskes jusforbehold. Når du har godtatt dem, starter installeringen. Da kan du ikke bruke maskinen. Den skrur seg av og på flere ganger, og det er bare å smøre seg med tålmodighet.

Når du er ferdig vil oppstartsvinduet se helt annerledes ut, du vil blant annet ha fått igjen startmenyen, men de aller fleste personlige innstillinger er fortsatt intakt. For egen del gikk installasjonen nesten helt perfekt, men Windows byttet ut driveren til grafikk-kortet. Det kostet meg litt hodebry og en telefon til svigersønnen min.

Hvis du ikke klarer å vente på at Windows 10 kommer til deg, kan du snike i køen. Søker du etter «Media Creation Tool», vil Microsoft vise deg installasjonsprogrammet som lar deg starte installasjonen av Windows 10.

Publisert i LO-Aktuelt nr. 12/2015

Legg igjen en kommentar