Lekkert webdesign, lær WordPress

WordPress er en forholdsvis enkel og billig vei til gode nettsider. 

worpress

Det finnes mange måter å bruke penger på, en av dem er å bruke datakonsulenter for å lage dine internettsider. Et alternativ er å gjøre det selv, og da er WordPress et godt og billig alternativ som også de profesjonelle bruker.

WordPress finnes i to utgaver. Den finnes som en ferdig blogg. Den finner du under adressen WordPress.com. Her er det et ferdig oppsett klart til å brukes. Da vil bloggen din få adressen for eksempel teknotorgny.wordpress.com. Dette kommer vi tilbake til i en senere spalte.

Hvis du vil ha et eget nettsted går du til wordpress.org. Herfra kan du laster du ned hele WordPress-fila. Dette er rett og slett et komplett nettsted. WordPress finnes både i norsk og nynorsk-versjon, og er gratis!

I deres egen omtale heter det: «WordPress er et toppmoderne publiseringsverktøy med fokus på utseende, nettstandarder og brukervennlighet. Det er et perfekt verktøy for så vel privatpersoner som selskaper. WordPress er både gratis og uvurderlig samtidig!» Og de holder det de lover.

Når filene er laste ned, må det installeres på den serveren hvor du har domenet ditt.  Det kan være litt kronglete, men de fleste domeneleverandører har gode instruksjoner på hvordan det skal gjøres.

Hvis ikke så finnes det alltids en nabogutt. Første gang jeg skulle installere WordPress viste det seg at nabogutten var en kløpper på WordPress, og hjalp meg i gang. Spør om hjelp hvis du står fast.

For nå begynner moroa, utformingen av nettstedet. For å kunne redigere og utforme nettstedet må en komme seg inn i kontrollpanelet. Det gjøres via en pålogging på adressen teknotorgny.no/wp-admin.

Det første en må gjøre er å laste ned og aktivere et tema. Det finnes bokstavelig talt millioner av temaer å velge mellom. Mens en utforsker funksjonene kan en leke seg med WordPress egne temaer. Her kan en velge ulike menyer, plassering av bilder og farger, toppbannere og bakgrunnsbilder. Men en oppdager fort begrensningene i disse temaene. Da kan jakten på det gode temaer begynne.

Nettstedet themeforest.net gir deg et vell av muligheter. Her vil du oppdage at temaene (themes på engelsk) koster litt. De dyre koster rundt 60 $, omtrent timeprisen på en IT-konsulent.

I tillegg til å velge det temaet som har de funksjonene du trenger, er det et nøkkelord, responsivt. Et responsivt design betyr at det vises like elegant på PC som nettbrett og mobil uten at det er nødvendig å produsere egne versjoner for brett og mobil. Sjekk at designet du velger er responsivt.

Sjekk www.teknotorgny.no og teknotorgny.wordpress.com

Publisert i LO-Aktuelt nr. 16/2015

Legg igjen en kommentar