Hva med en ILO-app?

ILO og apper høres kjedelig ut, men ILO-appen «ILO InfoStories» bringer deg med følelser inn i de mørkeste sidene av verdens arbeidsliv.

ILO, den internasjonale arbeidsorganisasjon, har utviklet fem apper. Her er litt av hvert for den som er interessert i internasjonalt arbeidsliv og
arbeidsforhold. Matnyttig

De meste matnyttige appene er utformet som sjekklister for verneombud. I disse appene kan verneombudet eller HMS-ansvarlig i bedriften lage egne sjekklister for virksomheten, som er tilgjengelig når de går vernerunder. Det er tre slike apper, en for ergonomi, en for landbruk og en for å unngå stress.

De to andre appene er mer rettet mot fakta. En er en statistikk-app over arbeidsforholdene i alle ILOs medlemsland. Det kan være at den er nyttig for noen å vite om hvor stor del av arbeidsstyrken på Cook Island er sysselsatt i servicesektoren, men kanskje litt nerdete.

Barnearbeid
Den siste appen heter «ILO InfoStories» med undertittelen «Understanding the world of work». I appen kan en laste ned fem ulike presentasjoner som hver for seg tar for seg ulike temaer i arbeidslivet som barnearbeid, diskriminering og tvangsarbeid.
Her bruker ILO fotografier, grafer, animasjoner, grafikk og lydeffekter for å illustrere noen verdens største problemer i arbeidslivet. Og det er gjort på en fantastisk måte. I en liten tegnefilm fortelles historien om en far som reiser fra sin familie for å kunne forsørge dem. Han kommer til et annet land, blir fratatt passet og tjener nesten ingenting. Det minner svært om kefala-systemet som arbeiderne som bygger VM-stadioene i Qatar lever under.

Finnes på Youtube
Filmen «Lured by a job, trapped in forced labour!» som vises i appen er tilgjengelig på Youtube. Dessverre finnes denne appen bare for iPhone og iPad brukere. De andre appene er tilgjengelig også for Android-brukere.

I noen av appene kan en velge språk, men ikke norsk. Noen burde i LO eller forbundene burde sett nærmere spesielt på sjekkliste-appene om de kan oversettes til norske forhold.

Legg igjen en kommentar