En bursdag full av virus

Det sies at datavirus er det nærmeste mennesker har kommet å skape liv. I så fall er det noen ufyselige vesener vi har skapt.


Å ha bursdag på Facebook er en hyggelig ting. Det strømmer på med gratulasjoner så det blir nesten i meste laget. Dag er en hyggelig mann, og da han hadde bursdag sendte jeg ham en Facebook-hilsen. Da han litt seinere svarte meg på Facebooks chattefunksjon syntes jeg det var overraskende og hyggelig. Det så ut som om han hadde sendt meg en liten film. Jeg trykte på vedlegget.

Det skulle jeg aldri ha gjort.

Virushelvete

Det var begynnelsen på tre dagers virushelvete. Snart fikk jeg meldinger Fra Facebook om at jeg spredde mye rare meldinger. Facebook-kontoen min hadde begynt å leve sitt eget liv. Via chatte-funksjonen sendte jeg ut tilsvarende fil som det Dag hadde sendt til meg. Jeg publiserte innlegg dels på min egen konto, dels i grupper som jeg er med i og det ble opprettet sider i mitt navn som inneholdt nonsens. Verst ble det da det så ut som om jeg sendte ut pornobilder.

Etter hvert dukket det opp noen råd. Forandre passord, forandre e-postadressen. Dags nevø, Erik, forklarte at det lønte seg å gå gjennom appene som er installert i Facebook å slette dem som du ikke kjenner til.

Alt dette ble gjort. Det var bare et problem igjen. De falske sidene. For å komme til det menypunktet hvor en får valget «Slett siden» måtte en gjennomgå en oppsettsprosedyre, og etter hver runde kom det nye meldinger om virus og spam fra mine Facebook-venner.

Slette fra telefonen

Løsningen ble å slette meldingen fra telefonen. Viruset er sannsynligvis laget for Windows. På telefonen er det enten et Android- eller et Apple-operativsystem. Det fikser ikke viruset. Det er mulig å slette sidene uten å aktivere viruset.

I noen avviser blir hevdet at viruset installerer en app i nettleseren Chrome, og at det ikke er Facebook, men Chrome. Jeg synes det er rart. Jeg brukte ikke Chrome den dagen jeg ble angrepet, men det er uansett greit å gå over lista over applikasjoner også i Chrome.

I etterkant har jeg kjørt virussjekk med tre ulike programmer. Windows har et eget program Windows defender. Jeg har også kjørt prøveversjoner av Eset og Malwarebytes som har skannet harddiskene og funnet diverse rart

Virusfri

Hvis du synes dette er vanskelig, spør en venn. Venner kan ofte mer enn deg selv. På nettsiden teknotorgny.no vil det finnes aktive pekere til artikler og antivirusprogrammer.

Dag fikk ikke den bursdagen han ønsket seg, men han melder nå at han er virusfri.

Fra VG: NB! Nytt Facebook-virus sprer seg

Din side: Fått en «video-fil» på Facebook? Ikke åpne den!

Publisert i LO-Aktuelt nr. 7/2016

Legg igjen en kommentar