Vivaldi

– I dag har jeg lastet ned Vivaldi, fortalte jeg kona mi. Hun stirrer vantro på meg. – Har du lastet ned klassisk musikk? Nei, vær trygg, det er ikke min greie. Men jeg har tatt i bruk den nyeste nettleseren, Vivaldi.

Det finnes en rekke nettlesere. For Mac-folket er det Safari som regjerer. Windows-folket har lenge hatt Internet Explorer som sitt førstevalg. Men etter hvert har Chrome overtatt mer og mer.

Opera

En norsk utfordrer har vært Opera. Opera har vært kjent for sitt enkle grensesnitt. Det ble stiftet av blant annet Jón S. von Tetzchner, og har vært en internasjonal suksess, spesielt for mobiltelefonen. Tetzchner brøt med Opera da Opera sluttet å utvikle sin egen kode, men baserte seg på Googles nettleser, Chrome.

I april lanserte Tetzchner sin nye nettleser, Vivaldi. For de som har brukt tidligere Opera-versjoner, er det lett å kjenne seg igjen. Her er mye likt.

Nye funksjoner

Men det er et lass av nye funksjoner. I introduksjonsvideoen forteller Tetzchner at målet med den nye nettleseren ikke er å lage en forenklet nettleser, men å lage en nettleser som brukeren kan tilpasse seg. Noen nye funksjoner er:

  • Muligheten for å lage notater til nettsiden du besøker.
  • I et felt på en av kantene i nettleseren kan en vise sider. Slik kan en for eksempel ha oppe en Wikipedia-artikkel der samtidig som en leser nettaviser i hovedvinduet.
  • Det er en svært enkel skyver for å forstørre og forminske vinduet. • Det er lett tilgang til filer du har lastet ned.
  • Det er mulig å skifte temafarger på nettleseren etter fargen på nettsiden.
  • Det er mulig å legge på ulike filtre på nettsidevisningen eller vise siden i 3D.
  • Gøy å prøve noe nytt

Mye er gøy, noe er nyttig, noe er bare nerdefjas for datautviklere. Så hvorfor bytte? Mye av din personlighet og dine interesser avsløres gjennom hvordan du bruker nettleseren. Google og Microsoft får masse informasjon om deg via å kartlegge din nettbruk. Du slipper ikke helt fri fra dette gjennom Vivaldi, men en føler seg litt mer fri.

Dessuten er det gøy å teste noe nytt.

Her finner du Vivaldis hjemmeside.

Publisert i LO-Aktuelt nr. 8/2016

Legg igjen en kommentar