Skap deg din egen sky

engel
Foto: Norsk Folkemuseum

Plutselig rant det inn med meldinger fra skylagringstjenestene. Dropbox som hadde vært så raus med lagringsplassen, hadde ombestemt seg, så jeg mistet ekstraplassen som fulgte med fjorårets nye mobiltelefon. Microsoft OneDrive reduserte lagringsplassen midt i sommerferien, og også i Google Drive var jeg i ferd med å nå taket.

Det er selvfølgelig mulig å betale seg ut av lagringstrøbbelet, men følelsen av å være junkie, få prøveskuddet gratis og så bli hekta, bydde meg imot.

Dessuten finnes det annen mulighet, å skape sin egen sky.

En skylagringstjeneste er ikke annet enn en harddisk som en har tilgang til fra hvor som helst. Det er selvfølgelig mulig å konfigurere datamaskinen slik at den kan nås fra hele verden. Men en nettverksharddisk gir også mulighet for å kjøre backup fra dine egne maskiner.

En nettverksharddisk kalles også for NAS (Network Attached Storage). Når NASen er i hus trenger du bare en nettkabel fra NASen til ruteren. Ved hjelp av programvaren som følger med er det enkelt å konfigurere NASen.

Det viktigste valget du vil få, er om du skal sette opp NASen med en eller to harddisker. Velger du to, kan du speile den ene over til den andre. Hvis den første går i stykker, har du like fullt en kopi av den på den andre harddisken.

Når NASen er oppe og går, og filene lastet inn, er det bare å laste ned appene til de enheter du skal koble opp mot NASen. Det er mulig å koble PCer, Macer, nettbrett og mobiltelefoner til en slik nettverksdisk. Så er det mulig å laste opp og ned filer og få tilgang til dem over hele verden bare du har en nettilkobling. Slik det er mulig med de store skylagringstjenestene som Dropbox, OneDrive, Googledrive og iCloud.

Det kan oppstå et problem at appen ikke fungerer fordi brannmuren stopper trafikken til NASen. En telefon til nettleverandørens helpdesk kan løse opp i problemet. Hvis ikke, så vil alltids en løsning via nettleseren hjelpe deg.

En OK NAS kan du få for drøyt 1500 kroner og som alltid når det gjelder alt datautstyr: «The sky is the limit».

Publisert i LO-Aktuelt nr. 15/2016

Legg igjen en kommentar